Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

21 oktober 2010

Quba


Ryktena om att Profeten var på väg till Medina hade spridit sig. Varje morgon stod muslimerna i Quba, en förort till Medina, och väntade vid Harra (ett stenigt område) i hopp om att se honom. Så även denna dag, men när värmen blev för stark återvände de till sina hem. En jude som letade efter något på ett hustak såg hur Allahs Sändebud och hans följeslagare kom emot honom ur ökensandens hägring. Utan att hjälpa det skrek han ut; ’Åh ni araber! Här är den store mannen ni väntat på.’ Med vapen i händerna (för att försvara Allahs Sändebud) skyndade muslimerna sig ut för att välkomna honom. Detta skedde en Måndag den åttonde i Rabi´-ul-Awwal det fjortonde året av profetskap.
Profeten red bredvid folkmassan till Bani Ámr bin Áufs område, varpå han klev av kamelen. Abo Bakr ställde sig upp och hälsade på Medinas invånare, medan Profeten satt ned och förblev tyst. Några från Ansar, som aldrig sett Profeten, hälsade på Abo Bakr i tron om att han var Allahs Sändebud. Inte förrän Abo Bakr gick bort för att skugga Muhammed med ett lakan från den sol som nu sken över honom förstod folket vilken av de två som var Profet.
I tio dagar stannade han hos Kultum bin al-Hadm, en gästvänlig ledare från stammen Ámr bin Áuf i Quba strax utanför Medina. Under de fjorton dagar han stannade där grundades den första moskén (Quba´Moskén), vilket är den första Moskén etablerad av gudsfruktan. Däri utförde han bön. Denna moske´är mycket speciell. Om du gör wudoo’ och därefter utför två rakah i denna moske´är det som att göra umrah.
”…Verily, the mosque whose foundation was laid from the first day on piety is more worthy that you stand therin (to pray)…”
Ali stannade ytterligare tre dagar i Mecka för att på Profetens order återlämna saker som han anförtrotts. Efter det gav han sig iväg mot Medina, för att finna Profeten i Quba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar