Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

22 oktober 2010

Giftermål med Aisha




Genomförandet av giftermålet med Aisha skedde under det andra året i Medina, när hon var nio år. Hon var den enda av hans fruar som var oskuld. 
Detta giftermål har utsatts för många påhopp därför vill vi klargöra några av de anledningar och omständigheter vad gäller giftermålet mellan vår ädla Profet Muhammed och de troendes moder, Aisha. 

Två gånger drömde Profeten att han gifte sig med Aisha. I Sahih Bukhari står det att Profeten sa till Aisha: ’Två gånger visades du för mig i drömmen. Jag såg dig omsluten av ett sidentyg och det sades till mig, ’Detta är din fru.’ Jag blottade henne och fick se att det var du, jag sa, ’Om detta är från Allah så kommer det att ske.’
 

Trots Aishas ringa ålder så var hon väldigt klok och intelligent. Kanske hade Profeten lagt märke till detta, denna intelligens kunde spela en viktig roll för islam och muslimerna. Framtiden skulle visa att Aisha kom att spela en stor roll i återberättandet av ahadith och hon blev en av de mest kunniga i det muslimska samhället.

Profetens kärlek till hennes far, Abo Bakr, som är den bästa människan efter Profeterna. Det är värt att nämna att när Profeten gick till Abo Bakr för att fråga om hans dotter så blev han mycket chockad, han sa; ”Hur kan du gifta dig med min dotter när vi är bröder.” Vi bör uppmärksamma här att Abo Bakr inte sa; ”Hon är för ung,” giftermål vid hennes ålder var vanligt under denna tid i historien. Profeten förklarade för honom att deras brödraskap endast var religiös och var inte byggd på blodsband. Så ännu en gammal sed, som inte hade stöd i islam försvann.

Vad gäller hennes ålder så bör det noteras att Profeten växte upp i ett land med varmt klimat, arabiska halvön, vanligtvis kommer man då in i puberteten tidigare vilket leder till tidiga giftermål. Det ska även noteras att hon var den enda av hans fruar som var oskuld, alla hans andra fruar hade varit gifta tidigare. Dessa fakta bör få slut på ryktena om att Profeten endast följde hans lustar, om detta var sant skulle han endast gifta sig med de vackraste, de yngsta och endast oskulder. 

Dessa påhopp på vår ädla Profet av de otrogna och andra är ett bevis för deras oförmåga att hitta fel i Allahs religion och islams lagar, istället försöker de kritisera islam i frågor som inte förknippas med shariah.

Bland Profetens fruar hittar vi unga och gamla, döttrar till hans ärkefiender och hans närmaste vänners döttrar. De utmärkte sig alla på olika sätt. En av fruarna spenderade sin tid med att uppfostra föräldralösa barn, en annan utmärkte sig genom att fasta och be mycket nattbön. Profetens fruar representerade alla olika sorters människor genom vilka Profeten kunde sätta ett exempel på hur man uppför sig på bästa sätt med olika personligheter och familjeförhållanden. Mer om Aisha finns att läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar