Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

14 oktober 2010

De troende emigrerar till Medina


Äntligen hade en ny plats öppnats för muslimerna trots att resan dit kunde vara farlig. De kunde bli rånade eller dödade; de icketroende gjorde allt för att stoppa muslimerna från att nå Medina. De flesta smög sig ut ur staden men Omar ibn al Khattab, som var en betydelsefull, stor och stark man som många var rädda för, gav sig av med allas vetskap.

Omar bin Al-Khattab, ‘Ayyash bin Abi Rabi‘a och Hisham bin Al-‘Asi, hade bestämt sig för att träffas på en speciell plats en morgon för att ge sig av mot Medina, både ‘Umar and ‘Ayyash kom men Hisham hindrades av Meckaborna.

Ali berättar, ’Jag känner inte till någon som lämnade Mecka öppet förutom Omar ibn al-Khattab. När han ville emigrera spände han på sig sitt svärd, lade pilbågen över axeln och med pilarna i handen gav han sig av till Kabah där ledarna från Quraish satt. Han gjorde tawaaf runt Kabah varefter han bad två rakah vid Ibrahims plats. Därefter närmade han sig ledarna och för varje steg han tog sa han, ’Vilka hemska ansikten! Den som önskar lämna sin mor ensam, göra sina barn föräldralösa och sin fru änka, låt honom i så fall möta mig bakom den här dalen.’ Ingen av dem följde efter honom.’

Al-Bara’ berättar, ’De första av Muhajirun som kom till oss var Musab ibn Umayr, sen Ibn Umm Maktum, sen Omar ibn al-Khattab tillsammans med tjugo andra personer. Vi frågade, ’Vad har Allahs Sändebud gjort?’ Omar svarade, ’Han är strax bakom mig.’

Strax efter att de kommit fram till Medina kom Abo Jahl och hans bror al-Harith för att träffa deras tredje bror ’Ayyash. De försökte få honom att följa med dem tillbaka till Mecka och de skydde inga medel. De sa att deras mor svurit en ed att hon inte skulle borsta sitt hår eller skydda sig från solen förrän hon fick återse sin son igen. ’Ayyash tyckte synd om sin mor. Omar förstod att deras plan endast gick ut på att föra bort ’Ayyash från islam och muslimerna, han varnade honom för deras trick och lade till, ’ Din mor kommer att borsta sitt hår när lössen retar henne, och när solen i Mecka blir för varm kommer hon att skydda sig själv ifrån den.’

’Ayyashs känslor för sin mor övervann honom dock och han bestämde sig för att återvända tillsammans med sina två bröder. Omar gav honom en foglig, lätthanterlig kamel med rådet att hålla sig till den för att den skulle kunna rädda honom om han misstänkte något från sina bröder. De tre bröderna började deras resa tillbaks till Mecka, när de kommit en bit på vägen började Abo Jahl klaga på sin kamel och begärde att han skulle få rida bakom ’Ayyash på hans kamel. När kamelen steg ned överföll de två bröder honom och band honom med rep. När de red in i Mecka ropade de till folket att detta var ett exempel att följa vad gällde ’dårarna’.

Trots de otrognas försök att stoppa muslimerna från att emigrera till Medina hade grupp efter grupp lyckats ge sig av från Mecka. Inom loppet av två månader hade hela områden i Mecka blivit tomma. Nästan alla muslimer hade gett sig av förutom Allahs Sändebud, Abo Bakr, Ali och några av de hjälplösa muslimer som hölls fångna av de otrogna. Profeten bad ofta för de muslimer som inte haft förmågan att ge sig av. Dessa fick utstå svår tortyr i hopp om att de skulle avsäga sin tro på Sanningen.
Till och med många av de muslimer som befann sig i Abessinien emigrerade till Medina för att sluta sig samman med de andra muslimerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar