Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

3 oktober 2010

Abo Bakr - den första föreläsaren

De första att konvertera till islam ombads att hålla deras nya tro hemlig, Profeten var rädd för hur de otrogna skulle reagera. När muslimernas antal vuxit till att omfatta 38 stycken, kände Abo Bakr att de blivit tillräckligt många för att proklamera islam öppet. Abo Bakr gick till Profeten och sa, ”Åh Allahs Sändebud, vi borde öppet gå ut med islams budskap.” Profeten tyckte att de fortfarande var få, men Abo Bakr yrkade på att deras antal räckte. Profeten, som var en god lyssnare, gick med på hans goda väns råd och tillsammans med de övriga muslimerna gick de iväg för att proklamera deras islam öppet.

Muslimerna trädde in i Kabahs gårdsplan via de olika ingångarna. Kompanjonerna spred ut sig. Profeten satte sig ned, medan Abo Bakr stod upp bredvid honom. Det var Abo Bakr som yttrade trosbekännelsen högt och tydligt och började bjuda in folket till den nya religionen islam. Därmed blev Abo Bakr den första Khateeb (föreläsaren).


När den otrogna gruppen som satt vid Kabah hörde Abo Bakr kalla till Islam, tändes ilskans eld och de började kasta sten och slå muslimerna. Eftersom Abo Bakr var den som höll talan var han den som fick motta de flesta slagen. Utbah kastade sig över Abo Bakr och han slog honom med sina lädersandaler tills Abo Bakr föll till marken. Trots att han föll fortsatte Utbah att slå honom i ansiktet och i magen.

Misshandeln slutade inte förrän Abo Bakrs stam, bani Taym, stoppade Utbah. När de såg deras klanmedlem ligga orörlig på marken trodde de att han dött. De svor att om Utbah dödat honom skulle de hugga av hans huvud i vedergällning, vilket i sin tur kunde resultera i ett krig.

Abo Bakr låg medvetslös på marken, hans ansikte var så illa tilltygat och täckt av blod att det var svårt att urskilja ansiktsdragen. Han svävade mellan liv och död. De bar hem honom och vakade vid hans säng. Inte förrän på kvällskvisten återfick Abo Bakr medvetandet. De första ord han yttrade var, ”Hur gick det för Profeten? Hur gick det för Profeten?” Detta uttalande fick stammen att ilskna, de sa, ”Vi höll på att gå ut i krig för din skull, trots det bryr du dig om Muhammed.”

När stammen gått sin väg, erbjöd Abo Bakrs mor honom mat, men han vägrade att äta och dricka, han sa; ”Hur mår Profeten?” Hon svarade, ”Jag vet inte hur han mår. Ät och drick lite nu.” Abo Bakr sa, ”Gå till Umm Jamil bint Khattab och fråga henne hur Profeten mår.” Jag kommer inte att äta förrän jag blir förd till Profeten och försäkrat mig om att han är välbehållen!”

Abo Bakrs mor gick och hämtade Umm Jamil bint Khattab. Till en början blev hon chockad över att Abo Bakr avslöjat hennes muslimska identitet, men Abo Bakr lovade henne att hans mor inte skulle avslöja det för någon. Hon berättade att Profeten Muhammad mådde bra och han befann sig i Arqams hus.

På grund av hans dåliga skick var Abo Bakr tvungen att få hjälp att nå fram till muslimernas hemliga mötesplats, Arqams hus. När han trädde in gick Profeten fram till Abo Bakr och pussade honom. Profeten tyckte synd om hans kära vän. Vad tror ni Abo Bakr sa till Profeten? Åh Allahs Sändebud jag har offrat mig så mycket för din skull? Jag har ont? Nej, denne kompanjon som knappt kunde stå på sina egna ben och som svävat mellan liv och död sa,

”Åh Allahs Sändebud, ingen skada har hänt mig, jag har inte ont, det är bara några små skrapsår.”


"[Då säger Gud till den rättfärdige:] "Du själ, som har kommit till ro! Vänd tillbaka till din Herre, tillfredsställd [med Hans gåvor och] omsluten av Hans välbehag! Stig in med skaran av Mina tjänare! Stig in i Mitt paradis!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar