Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

28 september 2010

Lärdomar från kompanjonernas emigration till Abessinien

I Anwar Awlakis audioserie om Profetens صلى الله عليه وسلم liv tar han upp några intressanta lärdomar vad gäller de första muslimernas hijrah till Abessinien.

  1. De emigrerade för att komma undan förtryckarna. Vilket nämns i hadithen; ”Varför åker ni inte till Abessinien, där finns en kung som inte förtrycker någon.”
  2. För att bevara och skydda deras tro. Om någon fruktar för hans tro så ska han ge sig av till en bättre miljö. Profeten sa; ”Den troende ska inte förnedra sig själv, genom att utsätta sig för skada mer än han klarar.” Alla muslimer klarade inte av det förtryck som Quraish utsatte dem för. Ibn Ishaq säger att ”så muslimerna gav sig av från Mecka för att säkra deras tro.”
  3. Man kan tro att dessa emigranter bestod utav de svagaste muslimerna, men istället ser vi att de bestod av de muslimer som kom från välbärgade och inflytelserika familjer. Sayd Qutb säger, ”Det skulle inte vara rätt att säga att de endast gav sig av för deras egen säkerhets skull, för de inkluderade några av de rikaste och mäktigaste av Profetens kompanjoner.” De flesta av dem var från den mäktiga Quraish stammen så som Jafar ibn Abo Talib. Av kvinnorna finner vi Umm Habibah dotter till en av de mäktigaste männen i Mecka, Abo Sofyan. Umm Habibah var en kvinna som ingen skulle våga ge sig på. Flera av dem som gav sig av brukade skydda Profeten så som Zobair ibn Awwam, Abdur Rahman ibn Awf, Abo Salman ibn Makhzomi m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar