Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

22 januari 2011

Statusen hos de muslimer som deltog vid Badr


Slaget vid Badr är en speciell händelse och de som deltog urgör en särskild klass av människor. Jibril frågade Profeten om de som deltog vid Badr och han svarade: ”De är bland de bästa av muslimerna.” Jibril sa: ”Det samma gäller änglarna som var närvarande vid Badr.”

Profeten har sagt: ”Ingen som deltog i Badr kommer att träda in i helveteselden.”

En av Profetens kompanjoner som deltog vid Badr begick senare förräderi mot muslimerna. ’Umar sa: ”Låt mig avrätta honom, han är en hycklare.” Då svarade Profeten ”O ’Umar, det kanske är så att Allah har tittat ner på folket som deltog i Badr och sagt: ’Gör vad ni vill för jag har förlåtit er.’” När ’Umar hörde det svällde hans ögon av tårar.

Ibn Qayyim säger i Fawaid att många har misstolkat dessa ord som att allt har blivit tillåtet (halal) för dem och att Allah ger dem fria händer att göra som de vill. Men så är det inte. Han säger såhär: ”Detta är ett uttalande om människor som Allah visste aldrig skulle lämna sin religion, och att de skulle dö i ett tillstånd av Islam.”

Det kan tänkas att de skulle begå synder, likt alla människor, men deras ärlighet och uppriktighet har blivit bevisad vid Badr, och Allah visste att de inte skulle ta förlåtelsen som ett frikort att begå synder. Tvärtom, likt de personer som under sin livstid fick löftet om Paradiset, drev Allahs förlåtelse dem till att göra ännu mer goda gärningar, och be ännu intensivare om Allahs förlåtelse när de felade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar