Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

26 september 2010

Avtalet hilf al-fodool

Senare samma månad enades fem stammar om att skriva ett annat avtal, vilket fick namnet hilf al-fodool. Stammarna som signerade avtalet var Banu Hashim, Banu Abdul Muttalib, Banu Asad, Banu Zahra och Banu Taym. Det hela började när en handelsman från Jemen åkte till Mecka för att göra affärer. En Meckabo vid namn Aas bin al-Wayel tog hand om främlingens varor men vägrade att betala för dem. Aas bin al-Wayel utnyttjade sin position som Meckabo mot den hjälplösa Yemeniten. Handelsmannen sökte hjälp hos Banu Abdul Dar, Banu Makhzoom, Banu Jamah, Banu Sahm och Banu Adiy, men utan framgång.

I ren desperation klättrade han upp för bergsknallen Jabal Abu Qays och ropade ut att han bestulits på sina varor. Zobeir bin Abdul Muttalib besvarade den hjälplöse Yemenitens rop på hjälp. Han kallade samman företrädarna för de olika stammarna i Quraish till ett möte i Abdullah bin Jadans hem. Stamföreträdarna kom överens om att stå på den förtrycktes sida, oavsett förtryckarens stamposition. Därefter tvingade de Aas bin Wayel att återlämna varorna han beslagtagit.

Även Profeten Muhammed var närvarande när avtalet tecknades. Efter profetskap uttalade han sig om avtalet, han sa;
”Jag närvarade vid en överenskommelse i Abdullah bin Jadáns hus, jag skulle inte ta emot en röd kamel (vilket var något väldigt värdefullt hos araberna) i utbyte mot det avtalet. Om jag hade blivit tillfrågad att uppehålla det i islam hade jag gjort det.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar