Biografin om Muhammad ibn Abdullah

Biografin om Profeten Muhammad ibn Abdullah. Lär känna den man som många pratar om men få känner...

26 september 2010

Kallelse till Islam

Efter första uppenbarelsen stannade Profeten i Mecka i ytterligare tretton år. Kallandes till dyrkan av en Gud, denna kallelse kan delas in i tre delar;
1. Kallelse i det fördolda, vilket varade i tre år.
2. Kallelse till folket i Mecka, vilket varade från det fjärde året till sista delen i det tionde året.
3. Kallelse till islam utanför Meckas gränser, vilket varade från slutet av tionde året till Profetens emigration till Medina.
I Medina kallade han folket till Islam i tio år, tills han återvände till hans Herre.

Första stadiet; Kallelse i det fördolda

När månggudadyrkan spridits världen över och budskapet om En Gud korrumperats skickade Allah Profeten Muhammed för att kalla mänskligheten tillbaka till dyrkandet av Endast En Gud. Mecka var center för månggudadyrkan, dit kom folk från när och fjärran för att dyrka de många statyer som stod uppstaplade vid Kabah.

Att reformera ett samhälle med stark tro till månggudadyrkan kräver vilja och målmedvetenhet, därför skedde kallelsen till En Gud i det fördolda under tre års tid så att inte Meckaborna skulle bli rasande av en plötslig överraskning.

De första att underkasta sig Sanningen

Att Profeten började sprida islam i sitt eget hushåll och därefter till dem som stod honom nära är ganska självklart. De som utan tvivel trodde på budskapet nämns i islamisk litteratur som de tidiga konvertiterna.

Khadijah, Profetens fru, var den första kvinnan att omfamna islam. Hon om någon visste att Muhammed inte var en vanlig man, hans ädla karaktär och goda moral fick honom att urskilja sig från de andra. Hon hade även hört talas om att den sista av Allahs profeter var att vänta. Hon hade hört talas om de mirakel folk hade bevittnat vad gällde Muhammed. Hon var med när Waraqa bekräftade att det var ängeln Jibril som kommit med uppenbarelser från Allah till Muhammed första gången vid Hiraá. Hon var själv med Profeten när de första verserna i surah Muddathir uppenbarades. Det enda naturliga var att hon skulle vara den första att tro på att Muhammed är Allahs sista Sändebud.

Abo Bakr
var den första mannen att omfamna islam. När verserna från Muddathir uppenbarades gick Profeten till Abo Bakr och berättade om islam och hans profetskap. Abo Bakr kände till hans väns goda karaktär och det rykte han hade i samhället som den sanningsenlige. Abo Bakr hade redan som liten pojke förkastat dyrkandet av statyer, så när Profeten presenterade islam för honom tvekade han inte en sekund när han accepterade islam. Hans smeknamn as-Siddiq betyder bekräftare av sanning.

Ali bin Abo Talib var det första barnet som accepterade islam, det sägs att han endast var tio år gammal när han omfamnade islam. Alis far, Abo Talib, var en fattig man med många att försörja därför växte Ali upp i Profeten Muhammed hem. Han tvekade aldrig på att hans förmyndare var en Profet.

Zayd ibn Harithah bin Sharahbeel Kalbi såldes på markanden innan islam. Efter att Profeten sett honom bad han Khadija att köpa honom. Det dröjde inte länge förrän Profeten frigav Zayd och adopterade honom. Han kallades för Zayd ibn Muhammad. Islam tillåter inte någon att bära ett annat namn än namnet av den biologiska fadern, så Zayd återtog senare hans faders namn. Profetens roll fortsatte dock att vara faderlig. Vid ett tillfälle kom Zayds släktingar för att köpa honom fri men Zayd vägrade att lämna Profetens hushåll. Zayd sa:
”Jag skall aldrig lämna denna man. Han har behandlat mig ädelt, som en far skulle behandla sin son. Inte en enda dag har jag känt att jag är en slav. Han har sett efter mig väl. Han är snäll och älskvärd mot mig och strävar för min glädje och lycka. Han är den mest nobla av män och den bästa personen i skapelsen. Hur kan jag lämna honom och gå med dig? Jag skall aldrig lämna honom.”
Zayd stannade i Profetens hushåll och offrade sig själv till hans service. Bandet mellan de två var mycket starkt och Zayd kom att bli en mycket framträdande och lojal kompanjon.

Dessa fyra personer accepterade sanningen samma dag som surah al-Muddathir uppenbarats. En del lärda anser att de blev muslimer i den ordning som de nämns ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar